BE.LAND - Getuigenissen van vluchtelingen vanuit alle werelddelen

De expo BE.LAND bundelt de getuigenissen van onder andere Hongaren, Chilenen, Somaliërs, Irakezen en Vietnamezen die als vluchteling in Vlaanderen terecht kwamen. De rode draad? De vanzelfsprekendheid waarmee we een plaats vonden voor vele duizenden nieuwkomers. En de vindingrijke manier waarop onze ouders en grootouders hielpen waar ze konden.

Vluchten is een verhaal van alle tijden. Maar ook gastvrijheid tegenover vluchtelingen heeft in België een lange traditie. BE.LAND neemt je mee in een onderbelicht stukje Vlaamse en Brusselse geschiedenis. Verschillende generaties vluchtelingen vertellen je hoe ze hun aankomst in België beleefden. En je ontdekt er hoe we gastvrijheid de voorbije 65 jaar hebben ingevuld.

Vluchtelingenwerk dook in de archieven van verschillende hulporganisaties, groef in het geheugen van opvanginstanties en vroeg aan vluchtelingen hoe zij hun onthaal beleefden. Het resultaat is een hoopgevend en verrassend verslag over vluchtelingenonthaal in Vlaanderen en Brussel tijdens de voorbije 65 jaar.

BE.LAND

4 september tot 4 oktober 2017

Inkomhal Bibliotheek

Op verschillende momenten organiseren wij dialoogmomenten. Je kan er in gesprek gaan met vluchtelingen. Ze vertellen hun verhaal en staan open voor jouw vragen!

Deze tentoonstelling is gratis voor iedereen toegankelijk en kwam tot stand met de medewerking van deze partners: