Verwond Landschap

Naar aanleiding van 100 jaar steenkool toont Karel Van Gerven (76) in onze expogalerij bijna 50 intrigerende foto's van de mijnterril in Winterslag en de natuur daaromheen.

Karel Van Gerven zelfKarel Van Gerven is geboren in Turnhout, maar woont al 45 jaar in Winterslag.

In de reeks die de fotograaf nu toont in de Bib, zie je de natuur op en rond de terril zoals die is. "Toch toon ik niet zomaar een ‘schoon’ landschap. Elke foto heeft lagen. Mensen zien er vaak ook iets anders in dan ik. Dat is goed, want dat betekent dat ze er zelf emotioneel inkruipen.”

 

 

Verwond landschap

Als je de terrilbeelden al onder één noemer kan vatten, dan is dat volgens Karel Van Gerven “verwond landschap”. “Er zitten altijd onverwachte elementen in. Soms lijkt een vlakte een woestijn, of staar je naar een kapotgescheurde aarde. Wat mij fascineert, is dat de natuur de wonden die de mens heeft geslagen, zelf weer heelt en zo uiteindelijk toch overwint.”

“Ik ben blij dat ik deze fotoreeks eens in ‘mijn’ Genk mag tonen, in de prachtige galerij van de Bib, op een zinvolle plek, waar mensen niet zomaar passeren maar écht naar de derde verdieping gaan om te kijken. Alles valt hier op zijn plaats.”Karel Van Gerven met foto

 

Praktisch

Expo Verwond landschap, Karel Van Gerven, Bibliotheek, 3de verdieping, van 27 november tot 27 januari 2018. www.karelvangerven-engl.odexpo.com