Genk leest Bijna een vader – Alejandro Zambra

Veel gezelliger wordt een leesclub niet: kop koffie, potlood in de aanslag, de vintage setting van het Werkstation, en enthousiaste lezers onder deskundige leiding. Dàt is al jaren Genk leest!

OVER HET BOEK

De tragikomische bevrijdingsstrijd van een man die iets heel anders had verwacht van het leven.
Er zijn massa's rise-and-fall-verhalen over hoogmoed voor de val, maar ik ken niet veel boeken die over middelmatigheid gaan. In weerwil van de Amerikaanse mythe dat je alles kunt bereiken als je er maar hard genoeg in gelooft, is mediocriteit nochtans het lot voor een groot deel van de mensheid, anders zouden haast alle jongetjes later profvoetballer worden.

In Bijna een vader voert de Chileen Alejandro Zambra (1975) wel een middelmatige hoofdfiguur op. Zijn Gonzalo is geen totale loser – hij doceert tenslotte aan de universiteit – maar een succesverhaal kan je zijn leven toch ook niet noemen. Zijn liefdesleven is om te beginnen al een knoeiboel vanjewelste: als hij in 1991 Carla leert kennen in een buitenwijk van Santiago de Chile, kort nadat dictator Pinochet de macht heeft neergelegd, gaan de twee een flikkerlichtrelatie aan met meer diepte- dan hoogtepunten. Dat Carla zelfs bij het prille begin, na een mislukte vrijpartij – seks is altijd geklungel bij Zambra – in een luizig 'liefdesmotel', al weinig waardering kan opbrengen voor Gonzalo's middelmatige gedichten, voorspelt al niet veel goeds.

Elk nieuw boek van Alejandro Zambra is steevast een verrassing. Het ene is al beter geslaagd dan het andere, maar het minste wat je kunt zeggen, is dat hij nooit in herhaling valt. Het aloude cliché 'easy reading is damn hard writing' geldt zeker voor Zambra, nog steeds een van de meest originele stemmen in de hedendaagse Latijns-Amerikaanse literatuur. (uit: tzum.info)

BEGELEIDING

Jeroen Deraeck (deskundige literatuur Bibliotheek Genk)

Leden Bibliotheek Genk - 10,00 euro, VT-statuur - 5,00 euro