Genk leest Identitti – Mithu Sanyal

Veel gezelliger wordt een leesclub niet: kop koffie, potlood in de aanslag, de vintage setting van het Werkstation, en enthousiaste lezers onder deskundige leiding. Dàt is al jaren Genk leest!

OVER HET BOEK

Indrukwekkend debuut, een literair huzarenstuk!

Het is een enorm schandaal: prof. dr. Saraswati, dé professor voor postkoloniale theorie, gender- en identiteitstheorie, beweerde altijd dat zij van Indiase afkomst is. Maar ze heeft haar huid laten kleuren en komt gewoon uit een Duitse familie.

Hoe moet haar studente en grote bewonderaar Nivedita de mediahype en shitstorm rond de fake-kleur op haar populaire identiteitsblog 'Identitti' becommentariëren? Moet ze haar geliefde docente nu aanvallen of verdedigen? Waarom deed Saraswati dit, wat zit erachter? Als je gender fluid kunt zijn, geldt dit dan ook logischerwijs voor je huidskleur? Of zijn sekse en huidskleur biologie, maar is gender een keuze? Wat een verwarring, en wat een spagaat tussen theorie, praktijk en emotie! De lezer vliegen haatberichten, dogmatische tweets en modieuze onzin om de oren, maar ook – en dat maakt deze roman zo boeiend – buitengewoon heldere inzichten in de veranderingen van de tijdgeest.

RECENSIES

“In haar debuut Identitti laat Mithu Sanyal zien hoe complex vraagstukken over identiteit kunnen zijn. Mithu Sanyal daagt de lezer uit met haar ideeën over identiteit en ras in haar debuutroman Identitti, over een Indiase professor die een witte Duitse blijkt te zijn. Origineel, maar bij de lezer die niet diep in ras- en dekolonisatietheorieën zit kan het nog meer verwarring zaaien.” - Het Parool

BEGELEIDING

Jeroen Deraeck (deskundige literatuur Bibliotheek Genk)