Genk leest ONLINE 'Alle verhalen' - Clarice Lispector

Genk Leest brengt online mensen samen die hetzelfde boek gelezen hebben, om daarna van gedachten te wisselen. Samen lezen, samen beleven en samen nagenieten, met de deskundige begeleiding van Kaat Vrancken.

Zaterdag 8 mei: Alle verhalen - Clarice Lispector

De Braziliaanse Clarice Lispector schreef verhalen waarin instinct en zintuiglijkheid primeren op ratio. In een dikke turf worden ze nu allemaal gebundeld. Maar, zo staat in het voorwoord te lezen: 'Haar literatuur is niet voor iedereen'.

Clarice Lispector (1920-1977) zag eruit als een diva en schreef alsof haar leven ervan afhing. Tegenwoordig wordt de schrijfster in Brazilië op handen gedragen, maar destijds werd haar werk alleen gesmaakt door een select groepje kunstenaars en intellectuelen. Haar internationale bekendheid heeft ze te danken aan haar Amerikaanse biograaf, ¬≠Benjamin Moser, die superlatieven tekort komt om 'de sfinx van Rio de Janeiro' te bezingen. De man, die niet vies is van enige dichterlijke overdrijving, noemt haar 'een vrouwelijke Tsjechov op het strand van Guanabara', de belangrijkste joodse auteur sinds Kafka en de grootste schrijfster die de Braziliaanse literatuur ooit heeft voortgebracht. Of dat klopt, kan de lezer voortaan voor zichzelf uitmaken, want De Arbeiderspers, die eerder al Mosers boeiende biografie, een bundel lezenswaardige kronieken en twee van haar romans publiceerde, brengt nu ook 'Alle ¬≠verhalen' uit, een turf van ruim 600 bladzijden dik.

De leesclub vindt plaats via ZOOM. Schrijf in op bibliotheek@genk.be en wij bezorgen je een link. Deelnemen kan als je lid bent van de bib (5 euro).