Boekvoorstelling Siglo XX

“Zelf zou ik altijd een boek over deze groep gekocht hebben, maar omdat er geen bestond, heb ik er zelf maar een gemaakt.” Aan het woord is de Genkse melomaan Marc Vos, over een van zijn favoriete bands: Siglo XX.

Siglo XX is dan ook een van de meest tot de verbeelding sprekende groepen uit Genk, stelt www.genkeration.be. “De band – met leden uit de Genkse centrumwijken Vlakveld en Zonneweelde – begon in 1978 muziek te maken onder invloed van de punkscene die toen uit Engeland overwaaide, vooral geïnspireerd door coldwave à la Joy Division, Bauhaus en Public Image Ltd. Siglo XX betekent niet alleen twintigste eeuw in het Spaans, maar is ook een mijnwerkerskamp in Bolivië met een bloedige geschiedenis van sociale strijd.”

Oorgetuigen

Marc Vos titelde zijn boek 'Opdat de dood ons levend vindt & het leven ons niet doodt', naar de legendarische slogan van de band. Hij bundelt interviews met en artikels over alle (ex-)groepsleden en hun partners in crime - producers, boekingsagenten, roadies, entourage, … Voorts pent hij getuigenissen neer van fans en oorgetuigen, lijst hij de volledige discografie en videografie op, en somt hij (bijna) alle optredens op. “Mijn bedoeling was om een klein monumentje te maken voor één van de meest tot de verbeelding sprekende Genkse bands, in een periode waarin ik mijn wonder- én hellejaren beleefde. De eighties namelijk, die in de herinnering van velen steeds donkerder worden.”

Toon Loenders levert de zwartwit-foto’s. Loenders was de artdirector van de groep, en bovendien de man die de hoezen en de videoclips maakte.

Boekvoorstelling

Het boek wordt officieel voorgesteld op donderdag 24 oktober om 20 uur in de Genkse bibliotheek. Journalist Chris Nelis, een van de ex-groepsleden, interviewt dan Marc Vos en Toon Loenders, samen met drummer Klaas Hoogerwaard. Ook fijn voor wie nog meer wil: op 1 november kan je naar Casa Papa Giovanni (Winterslag) voor een Siglo XX-tribute. 

Donderdag 24 oktober, 20 uur, bibliotheek Genk

Gratis, wel reserveren via bibliotheek@genk.be

 

Praktisch

SIGLO XX - 'Opdat de dood ons levend vindt & het leven ons niet doodt'

Marc Vos & Toon Loenders

180 pagina's

25 euro

ISBN 9789463963084 (uitgegeven in eigen beheer)