De Steen - een monoloog

“Van een meisjeshart licht en hoopvol naar een vrouwenhart zo zwaar als steen en vol opgehoopte troosteloosheid.” ‘De Steen’ is een beklijvende monoloog van actrice Layla Önlen, gebaseerd op het levensverhaal van de Genkse Muhabbet Ünal.

In november 1978 verlaat Muhabbet haar Turkse geboortestad Kayseri voor een nieuw leven met haar man in Waterschei, op een steenworp van de koolmijn. Maar in de cité waait de koude wind van heimwee en ruist een mijnregen van vuil stof…

Ze struikelt in een samenleving die ze niet kent, terwijl ze stapstenen zoekt om haar kinderen over dat grillige levenspad te loodsen. Genk en Kayseri blijken tegelijk heinde en ver. En uiteindelijk weet Muhabbet: een steen is zwaar waar hij ligt.

VertelGenkVertel

Het verhaal ‘De Steen’ is in 2013 opgetekend door Karin Wens in de bundel VertelGenkVertel (© Stichting Kunstboek), samengesteld door auteur Stefan Brijs en geïllustreerd door kunstenaar Koenraad Tinel.

Met de monoloog tillen Layla en regisseur Hüseyin Umaysiz een migratieverhaal op tot een universele queeste van mensen, vreemd en vertrouwd, op zoek naar een warme plek. De Steen is een emotioneel en confronterend sleutelverhaal over afscheid en heimwee, over eenzaamheid en verlangen, over verwachten en overleven, over rauwe realiteit en reddende kracht.

Layla Önlen

Layla Önlen (° 1978, Neerpelt) heeft Turks-Arabische roots, wat haar performance puur en authentiek maakt, zodat die zindert in elke vezel van haar lijf – en uiteindelijk ook onder de huid van de toeschouwers kruipt. De scenografie van de Koerdisch-Brusselse regisseur Hüseyin Umaysiz (Theater Antract) vat wonderwel de ziel van de voorstelling. ‘De Steen’ kan gespeeld worden op elke locatie, binnen en buiten, en wordt telkens weer een nieuwe trip waarbij de toeschouwers mee op weg gaan in een ontheemde omgeving, stap voor stap – en steen voor steen.

Wie is wie

Actrice: Layla Önlen

Regie: Hüseyin Umaysiz

Coaching: An Melis

Basistekst: Karin Wens/Kaat Vrancken/Stefan Brijs

Illustratie: © Koenraad Tinel

Productie: Theater Antract en Bibliotheek Genk

Fotografie: © fototuur

Boekingen

Neem rechtstreeks contact op met Theater Antract via antractvzw@outlook.com