FAQ: wat je moet weten over de heropening

Gepubliceerd op vrijdag 15 mei 2020 10.46 u.
Sinds maandag 25 mei zijn we onder strikte voorwaarden weer open, met een beperkte dienstverlening. Hier vind je een antwoord op de meest gestelde vragen. Is er toch nog iets niet duidelijk? Mail ons op bibliotheek@genk.be

Wanneer is de bib open?

We zijn opnieuw open met een heel beperkte dienstverlening. Je kan van maandag tot zaterdag telkens van 12 tot 18 uur bij ons terecht: individueel, en alleen om uitleningen af te halen.

Mag ik weer gewoon binnen?

Nee. Je moet wachten aan de ingang, aan de zijkant van de bib (Stadsplein). Je wacht daar in de rij met de nodige afstand (minstens 1,5 meter). Wacht tot een medewerker van de bib je toegang geeft. Daar ontsmet je eerst je handen, en volgt dan de instructies.

Hoeveel mensen mogen binnen?

Maximaal 40 tegelijk. Elke bezoeker krijgt één mandje om de uitleningen te verzamelen. Als de 40 mandjes in gebruik zijn, moet je in de wachtrij aanschuiven, net zoals in de winkel.

Moet ik alleen komen?

Ja. Je mag niet met meerderen tegelijk binnen. Elke bezoeker krijgt één uitleenmandje, en houdt in de bib afstand.

Mogen mijn kinderen mee?

Als ouder of als begeleider mag je maximaal 2 kinderen jonger dan 12 meenemen. Zij krijgen wel elk een mandje. De kinderen blijven het hele bezoek bij je, op veilige afstand van andere bezoekers en van het personeel.

Hoe lang mag ik blijven?

Hou je bezoek zo kort mogelijk. Zoek je uitleningen, scan ze aan de uitleenbalie, en vertrek. Je mag maximaal 30 minuten in de bib zijn. Hoe sneller je bent, hoe minder andere bezoekers moeten wachten.

Wat mag ik doen in de bib?

Je kan alleen uitlenen. Je krijgt van ons een mandje om je uitleningen zelf te zoeken in het rek. Raak alleen de boeken, cd’s of dvd’s aan die je mee wil nemen! Volg ook de aangeduide looprichting.

Kan ik zoeken in de catalogus in de bib?

Nee, je mag zelf de computers niet gebruiken. Maak vooraf thuis een lijstje, via onze catalogus en eventueel via Mijn Bibliotheek. Er zijn in de bib medewerkers die je met de nodige afstand kunnen helpen.

Kan ik alle materialen uitlenen?

Alles wat in de open rekken staat - boeken, cd's, dvd's, games en een beperkt aantal tijdschriften - kan je uitlenen. Let op: ingeleverde materialen blijven een paar dagen in quarantaine. Soms moet je dus even wachten voor die weer in het rek staan.

Ik heb nog materialen, en nu?

Je mag je materialen inleveren via de nachtkluis, aan de achterkant van de bib. De inleverpunten in de bib zijn niet beschikbaar. In de buitenschuif kan je altijd terecht, dag en nacht. Doe dat alleen, en respecteer ook daar de afstand.

Wanneer moet ik mijn materialen inleveren?

De termijn van alle huidige uitleningen is tijdens de sluitingsperiode sowieso verlengd tot minstens 2 juni. Controleer jouw uitleendatum via Mijn Bibliotheek. Kijk daar ook na of en welke uitleningen jij en je gezinsleden nog thuis hebben. Maak een profiel aan als je dat nog niet hebt gedaan. Vanaf 25 mei geldt weer de gewone uitleentermijn van 4 weken.

Moet ik zelf uitlenen bij mijn bezoek in de bib?

Ja. Je leent je materialen uit aan de uitleenpunten bij de uitgang, met je identiteitskaart. Er zijn 3 uitleenpunten beschikbaar, om de nodige afstand van 1,5 meter te garanderen.

Ik heb nog een boete, wat nu?

De betaalautomaat is beschikbaar. Betaal zo veel mogelijk contactloos met je bankkaart.

Kan ik met vragen of problemen terecht aan de onthaalbalie?

Ja, maar respecteer daar de veilige afstand van 1,5 meter met andere bezoekers. Een medewerker staat klaar achter plexiglas.

Kan ik terecht aan de infopunten in de bib?

Nee, de infopunten zijn niet bemand. In de bib zijn wel medewerkers die je op veilige afstand van minstens 1,5 meter kan aanspreken.

Kan ik kranten en tijdschriften lezen?

Nee. De leestafel is niet beschikbaar. Om hygiënische en veiligheidsredenen mogen we geen kranten en tijdschriften delen. Heel wat tijdschriften kan je wel uitlenen en rustig thuis lezen.

Kan ik naar het toilet?

Nee. De toiletten zijn gesloten.

Kan ik even gaan zitten in de bib?

Nee. Alle zetels en stoelen zijn weggehaald. De bib is op dit moment geen ontmoetingsplaats. Blijf in beweging, hou afstand, en hou je bezoek zo kort mogelijk.

Kan ik studeren in de bib?

Nee, we mogen nog geen studieruimte ter beschikking stellen. Check het aanbod van Blokbars van onze collega’s van www.jeugdingenk.be, die wel veilige studieruimtes kunnen organiseren. 

Wordt er weer voorgelezen voor kinderen?

Nee. Alle extra activiteiten gaan voorlopig niet door. Je mag echt alleen uitlenen.

Kan ik nog reserveren?

Ja, maar daar moet je weer voor betalen, volgens de gewone regeling. Je reserveert online via de catalogus en Mijn Bibliotheek. Elk exemplaar dat je reserveert, kost 1 euro. Je krijgt een bericht van ons zodra je reservering beschikbaar is. Volg bij het afhalen dezelfde procedure: buiten wachten, binnen met een mandje, afhalen aan de balie, zoek eventueel nog andere materialen in de bib, en leen dan zelf uit.

Kan ik mij inschrijven als nieuw lid?

Ja, dat kan weer. Tijdens de sluitingsperiode was dat niet mogelijk. Nu kan je daarvoor met je identiteitskaart terecht aan de onthaalbalie. Volg bij je bezoek altijd dezelfde procedure: buiten wachten, binnen met een mandje, meld je aan de balie, en hou afstand.