Mounir en Reyhan over Eycandy

Achter de foto-expo EYECANDY, een wandelroute in de binnenstad langs 50 portretten van jonge Genkenaren, gaan stuk voor stuk unieke verhalen schuil. Reyhan, pas afgestudeerd als fotografe, bracht Mounir, zinzoeker en ontluikend artiest, voor de lens.

Activistische fotografe Reyhan brengt artistieke zoeker Mounir voor de lens

“Wist niet dat er zoveel jongeren zijn met zoveel talenten”

“Er zijn al wat Genkse jongeren die het ‘gemaakt’ hebben, maar niet iedereen met talent hoeft daarom zo groot te worden. Het is een goede zaak dat een stad als Genk al dat jong en divers talent erkent, en hen het podium laat delen. Dat werkt zeker stimulerend. ”Aan het woord is Mounir Eddib, een van de 50 jongeren die voor het Genkse project EYECANDY gefotografeerd werden door 9 leeftijdsgenoten, onder leiding van curator Noortje Palmers.

Reyhan T├╝rkgeldi (24) uit Waterschei studeerde fotografie aan LUCA School of Arts, en rondde zopas haar masterjaar af. “Op mijn 15de heb ik leren fotograferen bij fotoatelier Zwiep van jeugdwelzijnswerk Gigos. Ik weet nog niet welke richting ik uit wel. Tot vorig jaar was ik vooral bezig met documentaires, maar mijn interesse verschuift. Mijn masterproef is bijna activistisch, over de toepassingen van veiligheidscamera’s en gezichtsherkenning.”

Via eerdere fotografieprojecten van de stad Genk, onder meer voor het AF.-magazine van G’MERKT, werd ze geselecteerd als een van de 9 beloftevolle jonge Genkse fotografen. “Voor EYECANDY kregen we veel vrijheid. De enige afspraak was om twee beelden te maken van een jonge Genkenaar: eentje waarbij die in de lens kijkt, en aan de andere kant iets over zijn of haar persoonlijkheid”, vertelt Reyhan. “Ik maak doorgaans nogal donkere beelden, maar mijn werk voor EYECANDY is wat lichter. De achterkant laat ik anoniem, daar spreken de in beeld gebrachte voorwerpen. Dat was moeilijk, want ik kende niet alle jongeren even goed. Soms moest ik een paar keer afspreken voordat ik me een beeld kon vormen, en dat ook kon vatten in een foto.”

Een van de jongeren die Reyhan voor de lens bracht, is Mounir Eddib (23) uit Genk-centrum. “Ik heb koeltechnieken gestudeerd in Sint-Lodewijk, maar intussen ben ik met allerlei artistieke projecten bezig, zoals schilderen en het uitdenken van een kledinglijn en een eigen label, samen met de Begenkers.”

Introvert

Op de foto zie je Mounir in een setting die wat over hem prijsgeeft. “Ik hou eigenlijk helemaal niet van camera’s”, lacht hij. “De introvert in mij kruipt het liefst zo ver mogelijk weg. In de achtergrond op mijn foto zie je iconen die mij op een of andere manier inspireren binnen bepaalde thema’s: een portret van Martin-Luther King, de kleuren van Bob Marley, Donald Duck. De foto is zeker geslaagd. Ze haalt mij ver uit mijn comfortzone, maar het is wel zinvol om dat af en toe eens te doen.”

Blikopener

Reyhan is zelf verrast over de diversiteit bij Genkse jongeren. “Ik wist niet dat er zoveel jongeren waren die met zoveel verschillende, interessante dingen bezig zijn. Dat was voor mij echt een blikopener, en ik hoop dat EYECANDY dat voor iedereen is. Ik heb al wel eens geëxposeerd in het oude gemeentehuis, maar om je eigen foto’s zo groot in het straatbeeld te zien, dat vind ik toch wel spannend. Veel meer mensen bekijken nu niet ‘bewust’ maar ook ‘toevallig’ mijn beelden. Ik ben zelf nogal teruggetrokken. Het is goed dat Genk naar mij is toegestapt, en me met dit project een beetje dwingt om me te tonen. Genk telt heel veel jong talent, en het is fijn dat de stad daar zelf actief naar zoekt.”