Shnapge? - expo Genkse citétaal en Gènker dialect

Voor haar masterproef aan de afdeling Illustratie van LUCA Gent maakte Indra Fancello een geïllustreerde encyclopedie van de Genkse citétaal. Ze bundelt 120 woorden en uitdrukkingen, en ontwierp bij een aantal daarvan artistieke en eigenzinnige illustraties.

Een selectie van de originele tekeningen is tijdens de zomermaanden te zien in het Geheugen van Genk, de erfgoedafdeling van de stadsbibliotheek. De citétaal wordt daar bovendien in dialoog gebracht met het authentieke Gènker dialect, aan de hand van het recente boek van Renaat Huygen.

Citétaal

Sinds de Genkse citétaal opdook in de Vlaamse tv-serie Safety First (2013), kent heel Vlaanderen wel een paar typische woorden en uitdrukkingen. Het personage Smos, een rol van de Limburgse acteur Matteo Simoni, sprak een light-versie van het 'echte' cités en maakte de straattaal zo breed toegankelijk.

De Genkse Indra Fancello is er zelf mee opgegroeid, en merkte tijdens haar studies in Gent hoe groot de aantrekkingskracht van het cités is. Met haar Sardische roots kent ze de oorsprong van de gemeenschappelijke taal van de vroegere mijnwerkers, maar maakte ze ook de evolutie tot algemeen erkende jongerentaal mee.

Praktische informatie

Wanneer

Prijs

Gratis

Waar

Bibliotheek Genk

Organisatie

Geheugen van Genk

Filter op categorie