Peter, Stefan en Erik over hun passie voor Pink Floyd

Gepubliceerd op vrijdag 4 juli 2025 22.43 u.

Peter Bollen, Stefan Hendrikx en Erik Janssen delen hun passie voor Pink Floyd op expo

“Muziek als emotionele soundtrack bij het leven”

Nadat ze voor onze bib eerder al een unieke muzikale lezing over 50 jaar ‘Wish you were here’ samenstelden en presenteerden, werkten ze nu ook mee aan een bijzondere expo over het iconische album van Pink Floyd. Die groep speelde, weliswaar telkens op een andere manier, een cruciale rol in de muzikale ontwikkeling van Peter Bollen, Stefan Hendrikx en Erik Janssen. De drie vonden elkaar in de muziekafdeling van de bibliotheek, en delen nu hun passie met andere melomanen.

Je hebt muziekliefhebbers, je hebt gepassioneerde volgers, en dan zijn er nog superfans die bijna bezeten zijn door hun favoriete band. Als het over Pink Floyd gaat, dan past Peter Bollen wellicht in dat laatste rijtje. “Ik moet een jaar of 13 geweest zijn toen ik voor het eerst de Genkse platenzaken binnenliep – Sloepi’s, de Cinderella… Ik liet me bij mijn keuze vooral leiden door het visuele aspect: hoe zag de hoes eruit? Zo ontdekte ik ineens hoezen die helemaal anders waren, met artistieke beelden en opvallende foto’s. Het bleek artwork te zijn van de ontwerpers van Hipgnosis. Mijn allereerste cassettebandje was The Dark Side of the Moon van Pink Floyd. Daar is alles mee begonnen.”

Mythisch

Ook bij Stefan Hendrikx bepaalde de magie van zijn tienerjaren zijn muzikale smaak. “In het dorp waar ik opgroeide, kwam ik nauwelijks in aanraking met alternatieve bands. Via mijn oudere neven leerde ik toch Pink Floyd kennen. In de Makro kocht ik meteen 3 cassettes tegelijk: The Dark Side of the Moon, Wish You Were Here, en Animals. Pink Floyd was mijn eerste grote muzikale liefde, en is dat vandaag nog altijd.”

Erik Janssen werd gegrepen door het volgende album in het rijtje, uit 1979: The Wall. “Dat dubbelalbum was toen, en nog altijd, een mythische plaat. De hoes, het hele verhaal daarrond, dat was helemaal nieuw voor mij. Muziek begeleidt je op bepaalde periodes, en blijft ook aan je kleven: ze vormt de emotionele soundtrack van je leven.”

Cambridge

Voor superfans als Peter Bollen is ook de live-beleving essentieel. “Op mijn 18de studeerde ik filosofie in Leuven. Via vrije radio Scorpio kon ik met de bus naar een concert van The Wall, toen nog in de originele bezetting. Ik maakte daar een verslag van met foto’s, en dat ben ik blijven doen, later ook met filmpjes. Ik reis de band of de overblijvende leden sindsdien overal achterna, maak videoverslagen. Intussen zit ik ook regelmatig in Cambridge, waar de wortels van de band liggen: de vriendin van Syd Barrett, de huizen waar de muzikanten woonden, ik ken ze allemaal…”

Ook gegrepen door Pink Floyd, een halve eeuw na Wish you were here? Rep je dan naar de muziekafdeling in de bibliotheek (1ste verdieping), voor een expo waaraan naast dit trio ook Bèrke Claesen en Didier Goesaert van Vinylscan meewerkten. Welcome to the machine!